“Szinte megbüfiztetnek, hogy helyet csináljanak a fagyinak…” – utazás a businessen

Szerzô: Balazs - 2011. június 14. kedd

Utazni csak stílusosan szabad, pláne ha az ember a világ talán legkozmopolitább városából vág neki az útnak. Tanulva a korábbi hibámból, hogy nem lehet slendriánul felöltözni egy transzatlanti járathoz, a New York – Budapest útvonalat ingben, zakóban és “makkos” cipőben kezdtem meg. Bíztam egy lehetséges upgrade-ben, ami azt jelenti, hogy a turista osztályú repjeggyel businessen utazol. Nem könnyű egy ilyet megcsípni, de az American Airlines-nak köszönhetően a közel tíz órás utat kényelemben töltöttem.

2011-05-02 001 095 2011-05-02 001 119

Kezdjük az ülésekkel, amelyek ággyá alakíthatóak. Néhány gombnyomás és a lábtartó felemelkedik és megnyúlik, a háttámla lecsúszik, cumi bekap és édes az álom. 2011-05-02 001 110

Akár tévézni is lehet ilyenkor, hiszen mindenkinek saját bejáratú monitorja van. A szétnyitott laptophoz hasonlító szerkezet egyetlen hibája, hogy érintő-képernyős és miután az ember jól belakik nincs kedve az ágyból felmásznia a képernyőig. Így vagy végig az interaktív térképet nézzük vagy ugyanazt a filmet háromszor egymás után.

2011-05-02 001 113

A kiszolgálás remek a businessen. Olyan, mintha egy magas kategóriájú hotelben vagy egy haute-cuisine étteremben töltenél el néhány órát. Így tényleg gyorsan repül az idő. A légi utas kísérők többsége nem most szerezte a bizonyítványát, a korosabb, többet tapasztalt hölgyeknek jut a megtisztelő feladat, hogy kiszolgálja az úri népet. Nem is pihennek, folyamatosan hozzák a falatokat. Először egy nedves törlőkendő, majd egy pohár pezsgő, egy kis tál friss zöldség tunkolóval és melegített mogyoró érkeznek. Kár volt még a reptéren benyomni azt az utolsó hotdogot, így mindenből csak kóstolgatok a fedélzeten.

2011-05-02 001 102

Megterítenek egyenként mindenkinek, porcelán étkészlet és üvegpohár van, a műanyagot itt nem ismerik. Többféle bor közül választok, majd érkezik az előétel, füstölt lazac és saláta, amely már magában laktat a langyos péksüteménnyel együtt, pláne így késő este 10 körül. Az esti indulás Budapestre egyébként remek lehetőséget biztosít, hogy az utolsó new yorki napunkat is kihasználjuk.

2011-05-02 001 103

Egy nagydarab steak és spenót érkezik, amelynek a végén már gyűröm magamba, nehogy szó érje a ház elejét, hogy otthagyok valamit a tálcán. Édes desszertbort kínálnak, de már így is szédülök a kaliforniai fehér boroktól, úgyhogy passzolom. A hölgyek leszedik az asztalt, szinte megbüfiztetnek, hogy helyet csináljanak a fagyinak.

szinte megbüfiztetnek, hogy helyet csináljanak a fagyinak…

Azt gondoltam, hogy egy papírdobozos jégkrémet dobnak majd az asztalra, de ehelyett egy zsúrkocsi robog oda mellém. A kehelyben egy hatalmas adag vanília fagyi olvadozik, nekem meg csak mutogatnom kell, hogy mit szórjanak még rá. Meggybefőtt, mogyoró reszelék, csokiszósz kerül a koleszterinbombára, a tejszínhab opcionális.

2011-05-02 001 108

A desszert közben összehaverkodom a mellettem ülő amerikai nővel, aki férjével és anyósával utaznak Budapestre. Magyar gyorstalpalót tartok az egykor stewardessként dolgozó közel ötvenes hölgynek. Két oldalt írtunk tele a budapesti nevezetességekkel és az étterem ajánlókkal. Ekkor az egyik fiatalabb, nagyon csinos és mindig mosolygó Janette térdel mellém és ő is néhány pesti ajánlatot kér, hiszen először járnak ők is Budapesten és egy egész napjuk van a következő gép indulásáig. Felírok neki is néhány éttermet, néhányról lebeszélem. Ezek után mint a kezes bárány olyan lett. Hozott még egy pohár pezsgőt a jó tanácsért cserébe és fél tucatszor köszönte meg azt az óriási segítséget, amit neki nyújtottam. Not at all! – mondom neki már kicsit becsiccsentve. Nem hiába, a túlzások földjéről szálltunk fel.

2011-05-01 002 222

Felteszem a fejemre a zajmentes fülhallgatót, magzatpózba vágom magam és szundi. Reggel a friss pékárú és gőzölgő kávé illatára ébredek. Na jó, ez egy barokkos túlzás volt, de a reggeli már az asztalon várt. A kávé nem vízízű, tejport is látott és rendes bögrében hozzák nem egy hőálló papírpohárban, mint néhány sorral mögöttem. 

2011-05-02 001 087

Hamarosan landolunk, majdnem teljesen kipihenten szállok le liszteferihegyen. Élmény volt így utazni! Ezentúl csak így szeretnék hosszú távon repkedni.

9 érv az American Airlines mellett NYC és BUD között

1. napi járat a nyár folyamán és heti 4 járat a téli menetrendben2. közvetlen járat Budapest és New York között. Nem kell átszállni sehol.

3. minden járaton van legalább egy magyarul is beszélő utaskísérő – a csak magyarul beszélő utasok kényelme miatt.

4. érkezés a JFK repülőtérre.

5. vadonatúj 8-as terminál a JFK-n – több millió USD ráfordítással újíttatta fel az AA, gyors, kényelmesen modern és főleg utasbarát kivitelezés és üzemeltetés.

6. a továbbutazóknak nem kell terminált váltani, hiszen minden AA járat a 8-as terminálról indul tovább.

7. törzsutaspontok gyűjtése – mindegy, hogy AA Aadvantage kártyája vagy bármely más oneworld szövetségbeli légitársaság törzsutas programjának tagja – ugyanannyi pontot/mérföldet írathat jóvá az utas.

8. a British Airways/Iberia/AA légitársaságok –még a oneworldon belül is – szorosabb együttműködése miatt az árakat és a menetrendet teljesen összehangolták, ill. e három légitársaság járatai kombinálhatóak – pl. BUD JFK az AA-val és vissza JFK LHR BUD a BA-vel.

9. minden B767-300-as gépen a BUD JFK BUD útvonalon felújított Business class található – ággyá alakítható ülésekkel, saját képernyővel , gazdag audió és videó választékkal és finomabbnál finomabb étel és ital kínálattal. (x)

Képek a járatnyitásról Budapesten:

206782_10150213182776844_382411656843_8485365_5148637_n[1] 206437_10150212256281844_382411656843_8477895_2190758_n[1] 206437_10150212256271844_382411656843_8477893_325266_n[1] 206782_10150213182786844_382411656843_8485367_4087782_n[1]

Forrás: Facebook – Malév

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: , ,

“Szinte megbüfiztetnek, hogy helyet csináljanak a fagyinak…” – utazás a businessen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: Hajóút a Karib-térségben · World cook

Comments are closed.