Sajttorta sütés nélkül, citrusos eperkompóttal

Szerzô: Balazs - 2011. június 17. péntek

(fotó www.hazisafrany.hu)

Ha New York, akkor hedonizmus, dolce vita és persze elmaradhatatlanul NY cheesecake! Ez egy leegyszerüsített változat, amit kimondottan ajánlok a hétvégi bulizások fénypontjaként. A citrusos eperkompót igazán különlegessé teszi ezt az amúgy is meglepően finom és könnyű nyári desszertet. Ráadásul nem kell órákig gőzölve sütni, és utána egész éjjel pihentetni, mint az eredeti változatot. Ha kora délután nekilátsz, este már tálalhatod is a barátoknak és kéjes gyönyörűséggel nézheted, ahogy megkóstolják, és boldogságukban sírva lemennek hídba. Az meg azért valami, nem? :-)

A sziruphoz

125 g cukor
225 ml víz
2 lime leve és finomra reszelt héja
6 kaffir lime levél, apróra tépve (gourmet vagy távol-keleti boltban kapható)
225 g eper, megtisztítva

A tortához

150 gr jó reggelt keksz (én csokoládésból csináltam)
50 gr vaj
200 gr cukor
375 gr philadelphia krémsajt
250 gr görög joghurt
175 gr tejszín
1 rúd vanília
csipet só

  1. Főzz szirupot a cukorral majd tedd bele a lime leveleket, a citromhéjat és levet. Hagyd kihűlni és pácold bele a félbevágott epreket néhány órára, de akár egész éjszakára.
  2. Törd mozsárban porrá a kekszet, keverd össze az olvasztott vajjal és 2 ek cukorral, majd nyomkodd 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába. Én betettem a sütőbe 5 percre 200 fokon, hogy jobban összeálljon, de igazán nem muszáj!
  3. Verj a hideg tejszínből habot majd add hozzá a joghurtot, sajtkrémet, a vanília rúd kikapart belsejét, a maradék cukrot és sót. Keverd az egészet homogén masszává, öntsd a kekszalapra és rakd a hűtőbe legalább néhány órára.
  4. Ha összeállt, halmozd a tetejére az pikásnas savanykás epret és tálald a hálás vendégelnek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: ,

Sajttorta sütés nélkül, citrusos eperkompóttal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: World cook

Comments are closed.