Bulgúr piláf, a tökéletes nyári vacsora

Szerzô: Balazs - 2011. július 11. hétfő

 

(Fotó és szöveg www.hazisafrany.hu)

Ha forróság van, érdemes valami könnyű ám ízletes étellel hűsítenünk magunkat. Ilyenkor a nehéz fogások nem esnek jól és ráadásul ártanak a melegtől amúgy is igénybe vett szervezetnek. Persze ne gondold azt, hogy ami könnyű az máris unalmas, íztelen és rosszul néz ki! Ez a fogás például szerintem a világ közepe. Az egyik legalábbis.

A bulgúr piláf a Közel-Kelet, elsősorban a Török régió és környékének egyik népszerű étele. „Fílingre” kissé hajaz a magyar bácskai rizses húsra, ám hús egyáltalán nincs benne, sőt pirospaprika sem! Az összetevők nem túl bonyolultak, és a görög (török) joghurt kivételével bárhol beszerezhetőek. Ha ez utóbbit nem tudod megvenni a környékeden, csöpögtess le szűrőbe tett gézlapon 30 percig natúr joghurtot és tálald az ételt azzal. Bulgúrt, azaz búzatöretet kapsz a keleti fűszeresnél, a nagyobb hipermarketekben vagy a sarki bioboltban. Ne téveszd azonban össze a kuszkusszal! Bár hasonlóan néz ki, az egyik durvára tört búza a másik lisztből és vízből sodort tésztaféle.

Az étellel egészen biztos nem fogsz 30 percnél többet vacakolni és mégis el fogsz ájulni attól, milyen gazdag az ízvilága! Kínálhatod főételként, de köretnek is sült szárnyasok mellé. Fogyaszthatod melegen vagy langyosan. érdemes belőle annyit csinálni, hogy holnapra is maradjon!

És akkor íme a recept. Általában nagy szemű bulgúrból csinálják az ételt, ebben az esetben én is, de kicsiből is nagyon szeretem. Cipruson sűrű görög joghurtot kínálnak mellé, ám én gyakran fokhagymás vagy mentás joghurttal esetleg dzadzikivel tálalom, a még gazdagabb ízek érdekében. Ezt a mostanit sima joghurttal körítettem, amit megszórtam ízletes török olajos paprikával.

1 bögre bulgúr
1 zöld kaliforniai paprika
1 paradicsom
1 kis fej hagyma
2 tk sűrített paradicsom
1 csilipaprika
1.5- 2 bögre alaplé
Csokor petrezselyem

Olíva olaj
2 dl görög joghurt

  • Vágd apróra a hagymát, paprikát, paradicsomot és csilit.
  • Alacsony hőfokon fonnyaszd meg a hagymát, majd dobd rá a paradicsomot és paprikát majd párold, míg megpuhul kissé, kb. 5 percig.
  • Dobd rá a bulgúrt, engedd fel az alaplével, add hozzá a paradicsompürét és forrald gyorsan fel. Szükség esetén sózd, majd takard le és nagyon alacsony hőfokon gőzöld, míg a bulgúr megpuhul.
  • Keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet és ha szereted, kevés mentát, majd tálald a joghurttal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék:

Bulgúr piláf, a tökéletes nyári vacsora bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: World cook

Comments are closed.