RIP Costa Concordia

Szerzô: Balazs - 2012. január 19. csütörtök

Negyedszer törlöm ki a bejegyzés első sorát, mert egyszerűen nem tudom mit ildomos írni az “elsüllyedt” Costa hajóról. Megdöbbenés, keserűség, ujjal mutogatás, “mi lett volna ha ott vagyok…”, “mi lesz most a hajózással” gondolatok cikáznak bennem. A nyáron ugyanis a Costa Fortuna fedélzetén töltöttem egy hetet.

Képek a biztonsági bemutatóról:

Pár napja még arról írtam, hogy milyen jó volt a Karib-tengeren a luxus tengerjáróval utazni, most meg naponta jönnek az újabb hírek az áldozatokról. Most olvastam egy olasz blogon, hogy a magyar hegedűs azért ment vissza a kabinjába, hogy a hegedűjét tokba tegye és a zongora alá helyezze, hogy annak ne legyen bántódása, de közben valakinek segített a mentőmellény felrakásában és kifutott az időből. A kezemben tartom “Az Óceánjáró Zongorista Legendája” dvd-t, ami hasonló témával foglalkozik. Megemlékezésként meg kéne nézni, de nem akarom, mert félek, hogy a fikció és a valós hírek túl közel lennének egymáshoz.

Biztonsági demo

Néhány napja a TV2 Tények készített velem egy interjút, hogy milyen biztonsági intézkedések vannak egy ilyen hajón. Amiken én jártam ott mind szigorú előírásoknak megfelelő biztonsági bemutató volt. A Royal Caribbean hajón miután megszólalt a vészjelző, mindenkinek egy előre megadott helyre kellett mennie, ahol levetítettek egy biztonsági filmet a kapitány élő beköszönése után. Ide már a mentőmellényben kellett menni, amit mindenki a kabinjában talált. A kapitány elmondta, hogy mennyi idő alatt jutott el a több ezres tömeg a gyülekező helyre. Addig nem kezdte meg a beszédét, amíg nem scannelték be az összes vendég utaskártyáját, így biztosítva, hogy mindenki kijött a kajütből. A Costa Fortunán kevésbé volt high tech az ellenőrzés, itt az egyik oldalsó decken volt a meeting, sorba állítottak minket, miközben a hajó személyzete folyamatosan mutatta a mentőmellény használatát. Szigorúan vették a feladatukat, profi rutinnal irányították a felnőtteket és gyerekeket. Élesben, pláne egy oldalára dőlt hajón úgy látszik ez a rutin a Concordia esetében kevés volt.

A film 2011 nyarán a Costa Fortunán készült. Betekintés a Concordiához hasonló hajó mindennapi életébe. A kapitány akkor és ott elmondta, hogy mindent autopilóták irányítanak és neki csak vészhelyzetben van igazán dolga.


Mi lesz most a hajós utakkal?

Egy mai sajtóhír szerint már most jelentősen csökkentek az Egyesült Államokban a hajós foglalások. Globálisan hatalmas iparágról van szó. Félő, hogy ez az eset elrettenti majd a potenciális utazókat pláne Magyarországról, ahol még nem túl népszerű az utazásnak ez a módja.

A hajó pedig biztonságos alternatíva, csakúgy mint a repülő. Az ár-érték arányról a hajók esetében már nem is beszélve. Talán nem rettenti el az embereket a Costa ügye és amint lecseng a médiavihar ismételten megindulnak a foglalások. A tengeri hajózást csak ajánlani tudom.

Érdekességek

2009-ben az Egyesült Államok gazdaságához 35 millárd dollárral járult hozzá a tengeri hajózás, amely 314 000 munkahelyet teremtett. Mindegyik hajón évente több mint 60 biztonsági, környezeti és egészségügyi ellenőrzés van. Az amerikai partiőrség mindent tüzetesen megvizsgál a hajón, hogy az a szövetségi és nemzetközi szabályoknak megfeleljen. 2011-re 16 millió utazót prognosztizáltak, ebből több mint 11 millió amerikai. A tengeri hajókázás a turizmus leggyorsabban fejlődő ágazata. A desztinációk, ahol a hajók kikötnek sokat köszönhetnek a turista seregnek. A karibi-térségben a hajóknak köszönhetően 56 000 új munkahely lett, amely 720 millió dollárnyi fizetést jelentett a térség lakóinak. Egy átlagos utazó kikötőnként 97 dollárt költ. Egy átlagos hajóútnál 2550 utassal és 480 fős legénységgel egy kikötés közel 300 000 dollárnyi költést jelent.  (Forrás: cruiseindustryfacts.com, f-cca.com).

A világ legnagyobb hajójának fedélzetén 2011 tavaszán. Az Oasis of the Seas biztonsági bemutatójáról is van néhány felvétel az elején!

Részvétem az áldozatok családjainak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: , , , ,

2 hozzászólás » | Kategória: Hajóút a Földközi-tengeren · Hajóút a Karib-térségben

2 hozzászólás a “RIP Costa Concordia” bejegyzéshez

  1. Cseh Béláné Zsuzsa hozzászólása:

    Kedves Balázs!! Téged az Istenek is erre a munkára teremtettek. Fantasztikus! Ugy látok mindent ahogy Én szeretném megnézni. A Bp Newyorki repülő utat sokszor megnézem. Mivel még nem ültem repülőn nagyon igy képzeltem el. És tudod milyen jó a képzeletet vissza nézni? Isteni! Gyönyörüség! De jó hogy rád találtam. A Kisalföld ujság jóvóltából. És ez egy csendes hideg februári pihi szombaton. Most már én is tudok utazni általad, már nem az utazási magazinokkal kell. Köszönet érte! Csak igy tovább! Még sok élmény , sikert, és szerencsét kivánok szivből Zsuzsa Mindig lesni fogom már az ujjakat, és utjaidat. Viszlát!!!

  2. Balazs hozzászólása:

    Szia Zsuzsa!

    Köszi a kommentet! Örülök ha tetszik a blog és a videók! :-) :-) A valódi repülős utadig nézegess vissza, hátha kedved támad más utazáshoz is! :-) Balázs