Az úszó múzeum – ez senkinek sem ART

Szerzô: Balazs - 2011. május 16. hétfő

Két középkorú amerikai házaspárhoz csatlakoztam a hajó művészeti – ART túráján. Az már bizonyos, hogy a fedélzeten minden a legekről szól: nem sok úszó múzeumot lehet ma látni, ha csak az olasz Velence egészét nem vesszük figyelembe. Az egyik házaspár mint később kiderült, műgyűjtő és valami igazán egyedi szuvenírrel szeretnének hazatérni a Karib-szigetekről. Éppen ezért jöttek el nézelődni, hiszen egy párezer dolláros festmény sokkal jobban mutat az előszoba falán, mint egy ötdolláros giccses delfines mágnes a hűtőszekrényen.

80 különböző helyszín volt adott azoknak a művészeknek, akiket meghívtak, hogy kreáljanak valamit a “Világ csodái” témában. Összesen 9300 művészeti tárgy, festmény, szobor, fénykép és installáció található az Oasison.

Balázs 10 + 1 kedvenc ARTatlan darabjáért kattints tovább!

10. Az oldtimer

Minden Royal Caribbean hajón van egy oldtimer, mert a vezérigazgató gyűjti ezeket a kocsikat. Ezt a feleségétől kapta ajándékba a hajó átadásakor. Egy 1935-ös kipreparált csodajármű ez, motor nélkül.

9. Egy lopott csók

A csókolózó pár a Royal Promenade-on az ír kocsma mellett található eldugva. Íves-míves formák között édes a lopott puszi.

8. All that Jazz

A jazz bár mellett található pici kompozíciót azok a munkások készítették, akik a hajó kivitelezésében is részt vettek Turkuban, Finnországban. A hajó alapanyagainak maradékából készítették az All that jazz szobrot, majd ajánlották fel az Oasisnek.

7. Diszkókő

A szórakoztató negyedben egymásra pakoltak néhány nagyobb követ, amiket befújtak "diszkóspray-vel" és így született meg ez a tükrös jópofaság, amely az egyik legtöbbet fotózott műtárgy a hajón.

6. Fa pillangókkal

Ez az öntött bronzfa a kávézó és a karaoke bár között található. Hamarabb szerelték össze a fa törzsét, mint bármi mást a környékén. Olyannyira nehéz volt a fa, hogy muszáj volt mélyre ásni a gyökereivel (7 méter mélyen a padló alatt található az alja, így nem dől fel). Óriás bronzpillangók pihennek a lecsupaszított gallyakon.

5. Krokodili

A jégpálya és a stand-up comedy klub között, igazi new yorki környezetben, egy metróállomáson pihen a csatornából felmászó propeller-nyakkendős, gengszterkalapos krokodil.

4. A mikroszkóp alatt

A művésznő orvosi kezelése alatt megpillantott egy kis tálat, amelyben a vér a különböző anyagokkal keveredett. Ez megihlette és a kaszinó folyosójára álmodott több száz különböző orvosi kísérletező edényt, amelyben toxikus anyagokat kevert össze és figyelte azok kölcsönhatását. Egy-két darab hiányzott már a sorozatból - egyesek úgy gondolták, hogy egy darabka bacilus remek szuvenír lenne. Videó a művészről itt.

3. Madarak a lichthofban

A liftaknát madarakkal töltötték meg. Több száz madárka pihen a rácsokon, miközben a 12 lift folyamatosan le-fel mozog.

2. Golf a lelke mindennek

A golfpálya környéke tele van helyes bronzszobrokkal (és ezen a képen egy 70 kilós gyémántszoborral). Gyerekek, kutyák, nyuszik figyelik a lyukra játszókat.

1.  Aukció


A hajón többször volt festmény aukció, az Andy Warhol ihlette Sinatra portré is elkelt a hajókázás végére. John Rhodes mutatta körbe a hajó kincseit. Kezében a hajó művészeti katalógusa. Féltem, hogy túlsúlyos leszek a repülőn, ezért nem vettem meg (a könyvet).

+ 1. Frottír-fáni

A frottír elefántot a szobám takarítója készítette be az egyik este az ágyamra. Összehajtogatott két törülközőt, rádobta a napszemüvegem és egy óriási mosolyt csalt az arcomra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: , ,

2 hozzászólás » | Kategória: Hajóút a Karib-térségben

2 hozzászólás a “Az úszó múzeum – ez senkinek sem ART” bejegyzéshez

  1. Sándor Gizella hozzászólása:

    Nagyon szuper ez a hajó, tényleg nem kell unatkozni. Számomra nem derül ki, hogy hol érdemes rá jelentkezni, mikor érdemes utazni, melyik szerinted a legjobb útvonal, mennyibe kerül egy hét ? Jó lenne Balázs ha ezekről is irnál.!
    Ezen kivül nagyon klasszak a fotóid és a videóid – nem tévesztettél pályát ? A stilusod is OK, Irj minél többet ! Gizi

  2. Balazs hozzászólása:

    Szia Gizi,

    Köszi a feedbacket. Örülök ha bejönnek a képek és a videók. Amikor nem világutazó vagyok, akkor tévé műsorokat készítek és újságírok, szóval van egy pici gyakorlatom ebben.

    Ha érdekel a hajó, akkor a Tensinél kell jelentkezni (kontakt info itt: http://www.tensi.hu) és ők majd elirányítanak a megfelelő emberhez.

    Én a keleti-karib útvonalon voltam, ami egy szuper program volt. Azt hiszem igazából, hogy mindegy melyik karibi útra megy az ember, mert a hajó a nagy durranás ezeknél és nem a megállók a szigeteken.

    Mennek hajók egyébként Alaszkába és Dél-Amerikába is, de Európában is van pár a Földközi tengeren vagy északon a fjordoknál. Árakról nem tudok nagyon infot adni, de úgy tudom, hogy egy egyhetes hajóút teljes ellátassal már 150 000 Ft-tól kapható… A hajó utakról bővebben itt: http://tensi.hu/htmls/hajoutak.html