Hol vagyok? – Az Amerikai Virgin-szigetek

Szerzô: Balazs - 2011. május 11. szerda

Az Egyesült Államok külbirtoka, a Karib-tenger egyik szigetcsoportja, a Kis-Antillák része, Puerto Ricotól 50 km-re található keletre az Atlanti óceán melléktengerében. Négy nagy, valamint sok apró szigetből áll: St. Thomas, St. John, St. Croix, Water Island. A szigetek teljes szárazföldi területe 347 km², a lakossága százezer körül mozog, melynek 20%-a fehér. A szárazföldek összterülete egy nagyobb magyar város (Kecskemét) területének felel meg. A főváros Charlotte Amalie St. Thomason.

A helyi karibi törzseket Kolumbusz látta meg először 1493-ban, aki Szent Orsolyáról és az őt követő szűz nővérekről nevezte el a szigetcsoportot szűz-szigeteknek. A szigetek utána spanyol, angol, holland, dán, francia kézbe került, sőt a Máltai Lovagrend is uralkodott itt. A 18. század közepén a szigetcsoport dán koronagyarmat lett a Dán Nyugat-indiai Társaság térhódítása után. A fő bevételi forrást  cukornádültetvényeken dolgozó rabszolgák jelentették, majd miután őket felszabadították a gazdaság tönkrement és a 20. században felmerült, hogy eladják az Egyesült Államoknak, de Dánia inkább reformokkal próbálta segíteni távoli birtokait. Az amerikaiak aggódásukat fejezték ki az I. világháborúban, hiszen féltek, hogy a tengeralattjáró-csatákban a németek kezére kerülhetnek a szigetek, így végül 25 millió dollárért 1917-ben megvették a területet a dánoktól. Ez az összeg ma közel 500 millió dollárnak felel meg. Tíz évvel később a szigetek lakosai már amerikai állampolgárságot kaptak. Habár ma az USA lakosai, mégsem szavazhatnak az elnökválasztáson.

A fő bevételi forrás a turizmus, évente 2 millióan fordulnak meg errefelé, a többség tengerjáró hajókon érkezik és csupán néhány órát vagy 1-2 napot tölt itt el. Szinte minden alapanyagot importálnak, de vannak itt olajfinomítók, textilüzemek, rumlepárlók és gyógyszergyárak.

A szigeteken gyakoriak a trópusi viharok és hurrikánok. 1989-ben Hugo, hat évvel később a Marilyn hurrikán okozott jelentős károkat, de azóta is minden évben akad nagy vihar. Ez az egyetlen olyan az USA-hoz tartozó terület, ahol a bal oldalon közlekednek ráadásul balkormányos autóval.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: , , , , , ,

1 hozzászólás » | Kategória: Hajóút a Karib-térségben

1 hozzászólás a “Hol vagyok? – Az Amerikai Virgin-szigetek” bejegyzéshez

  1. Ratkai János hozzászólása:

    Like a Virgin! :-)