A sikeres üzlet titka – business a hajón

Szerzô: Balazs - 2011. május 19. csütörtök

A vacsoránál egy texasi párral ültünk együtt az asztalnál. Azon versenyeztünk, hogy kinek van jobb állása. Neki vagy nekem? Ő magánvállalkozó, darukkal és emelőgépekkel foglalkozik én pedig hivatalos világutazó vagyok. Mindketten kvázi jutalomból voltunk a hajón. Az én sztorimat már ismeritek, ő pedig egy ajándékutat kapott attól a cégtől, amelyiknek a beszállítója. Az idegenforgalomban ezt nevezik incentive, vagyis ösztönző útnak. Egy vállalat a további haszon reményében, meghívja az ügyfeleit, hogy egy hetet töltsenek el a hajón. Szórakoznak, pihennek és egyben dolgoznak is, persze minimálisan: egy-egy üzleti megbeszélés, prezentáció, csapatépítés vagy éppen gálavacsora van a programban.

Magas labdát dobott fel a cowboy, amit azzal csaptam le, hogy én mindemellett még pénzt is keresek. Erre koccintottunk egy jó olasz borral és folytattuk a falatozást.

Íme tíz érv, hogy miért érdemes a hajón MICE (meetings, incentives, conferences, events – üzleti megbeszélések, ösztönzők, konferenciák, rendezvények) utakat szervezni:

1) Az Oasis of the Seas a világ leginnovatívabb hajója, ami már magában elég ahhoz, hogy jó ösztönző legyen a munkában. Az igazán VIP vendégeket akár egy kétszintes Loft-kabinban is el lehet szállásolni. Így még azokat is le lehet nyűgözni, akik már mindent láttak, kipróbáltak. Hosszú éveken át fogják emlegetni a hajós történeteiket.

2) Minden van a hajón, ami szem szájnak és a test, valamint a léleknek fontos. A hajó negyedeiről itt olvashatsz. A sorban állástól és az eltévedéstől sem kell (túlzottan) tartani, mert érintőképernyős tévéken tájékozódhatunk arról, hogy mikor melyik étterem van tele és hogyan jutunk el a kabinunkba. (Ez az egyik leghasznosabb dolog volt számomra a hajón. Egy hét után is volt olyan, hogy nem tudtam a hajó elejét és végét megkülönböztetni.)

3) Étel-ital, mintha a bőségszaruból folyna – Két tucat étterem közül választhatunk, a trendi étkezdétől, a fúziós konyhán át az ultra-elegáns ezüst étkészletes és az über-laza tengeri herkentyűs éttermek közül. Ha egy esti rendezvényt szervez egy vállalat, akkor az éttermek szinte bármelyikében saját témájára alakíthatja a menüt és közben akár a nagyvezér is beszédet tarthat vagy egy toastot mondhat.

Solarium Bistro

4) Szórakoztatás – a megbeszélések előtt vagy után, netalán a gálavacsora közben fantasztikus előadókat nézhetünk vagy bulizhatunk. Mint bármilyen céges karácsonyi partinál, itt is vigyázni kell, hogy csak annyit igyunk, amennyi után másnap nem egy kollégánk (ne adj isten a főnökünk) ágyában kötünk ki. A programból: Hairspray musical, koncertek, táncrevü, jégrevü, utcafesztivál, viziszínház, jazz klub, pezsgőbár, diszkó, karaoke bár, ír kocsma, kaszinó.

5) Kiváló fedélzeti szolgáltatások – a hajón annyi mindent ki lehet próbálni és új élményeket gyűjteni, hogy a rendezvényünk vagy konferenciák résztvevői biztosan sokáig emlékezni fognak az útra (és lássuk be, nem ez lenne a cél egy ösztönző út esetében?): 21 medence, kötélpálya, falmászás, a Solarium részen csak felnőttek pihenhetnek a gyerekzsivaj nélkül, szépségszalon és wellness-központ, egy le-fel mozgó bár, egy park a hajó közepén, sportpályák (minigolf, kosárlabda, röplabda, szörf, ping-ping).

The Boardwalk

6) Konferencia-központ – A kötelező programokat, megbeszéléseket és preziket a konferencia központban lehet megszervezni, ahol a legmodernebb audio-videos eszközök is helyet kaptak. A konferencia termeket négy részre lehet osztani, attól függően, hogy mekkora helyre van szükgés. A Studio B Jégszínházban kiállítást vagy nagyobb volumenü prezentációt is lehet tartani 1400 vendégnek, de a hajó legtöbb részét el lehet keríteni arra a néhány órára, amikor egy zártkörű csapatnak arra szüksége van.

7) Remek prezentációs és más technikai lehetőségek – audio/video, kivetítők, plazma tévék, mikrofonok, stb., amelyek megkönnyítik a találkozókat és rendezvényeket. A hajó egész területen, a közös helyeken és a kabinokban is van mobilhálózat (magas adat roaming díjakkal) és wifi (csillagászati áron és mivel a tengeren vagyunk, ezért sokszor akadozik a net, de azért használható). Ezen kívül lehet bérelni olyan mobiltelefonokat, amelyek a hajón használhatóak, így a munkatársak könnyen tudják tartani a kapcsolatot egymással akár sms formájában is. (A hajón egyébként nagyon sokan a családosok közül walkie-talkie-val közlekednek, így az apróbbakat is könnyebb megtalálni ha a fánkbolt és a maciműhely között eltévednének.) A hajón folyamatosan dolgoznak a fotósak, a képeket pedig egy digitális könyvtárban lehet megtekinteni (vagy éppen kitöröltetni ha túl explicit magunkat mutattuk volna az előző éjszakai “céges” bulin.)

8 ) Egyedülálló szálláshely nagy csoportok számára – Az óriás kongresszusokat vagy rendezvényeket szervezők imádják ezt a hajót, mert egy helyen akár 5400 vendéget is el tudnak szállásolni. 2700 kabin és 37 egyéb kategóriájú szoba, lakosztály van a hajón, így a rendezvényszervezők több opció közül is választhatnak akár.

Royal Loft Suite

9) Személyre/cégre szabhatóság – ez jól jöhet ha a csoport mondjuk nem beszél angolul és szükség van egy magyar menüre, amelyet előre be tudnak készíteni az éttermekbe. Ugyanígy, a cég logóját, arculatát is bárhova el lehet helyezni, privát, csak a csapatnak szóló show-kat lehet megnézni, egyéni kérések szerint lehet kialakítani a parti kirándulásokat, előre be lehet fizetni a vendégeket egy italcsomagra (így még a személyes költés is a meghívó céget terheli). Csapatépítésre is lehet használni a hajót – a közös szörfözés és bénázás, jégkorizás, falmászás, kincskeresés össze tudja hozni a csapatot. A társaság privát szigetén pedig Beach Olimpiát is lehet szervezni.

10) Minden benne van az árban – A hajó szolgáltatásai a szállástól kezdve, a több helyszínes non-stop étkezésen át a fedélzeti programokon keresztül (sport, színház, konditerem, stb.) minden benne van a csomagárban. A konferenciaszolgáltatásokért (kivetítő, terembérlés, kávé) pedig személyenként egy minimális díjat számolnak fel.

Forrás
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: , ,

A sikeres üzlet titka – business a hajón bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: Hajóút a Karib-térségben

Comments are closed.