A YODA-FICKÓ

Szerzô: Balazs - 2011. május 25. szerda

Miközben Philipsburg (Saint Marteen) főutcáján próbáltam magamba szívni a karibi életérzést, egy jól ismert filmzene csapta meg a fülemet. Tüm-tüm-tü-tüm-tüm. A csillagok háborújának melódiája bömbölt egy kétszintes ház emeletéről. Beléptem a „paradicsomi planéta” felirat alatt, ahol mindenhol Yoda Guy (Yoda Fickó) feliratokat láttam. Nem vagyok egy nagy Star
Wars rajongó, de ez azért mégiscsak megmozgatja az ember fantáziáját: mi a fenét keres egy zöld ősz hajú vajszínű kaftánba öltözött háromujjú törpe Szent Martinon és legfőképpen miért van itt múzeuma? Aztán kiderült:  a fickó, aki megalkotta Yodát, a film maszkmestere itt telepedett le és létrehozta ezt a múzeumot.

A művész, Nick Maley Yoda mellett volt még néhány karakter, amit kitalált, valamint voltak jelentősebb egyéb filmes munkái is, jelölték Emmy-díjra, de a világ mégis úgy ismeri, hogy „tudod, az a Yodás csávó”.  Saját pénzből építette a múzeumot, ami tele
van csillagok háborújás relikviákkal. Szövegkönyvek, fotók a forgatásról, smink és maszktervek vannak itt, bömböl a tüm-tüm-tü-tüm-tüm, amerikaias a hely. Aki vásárol valamit a boltban az grátiszban mehet végig a kiállításon, különben tíz dollárnyi támogatást kér az „éhező művész”.  A kiállítás leginkább a turistáknak szól, azon belül is az amerikaiknak, akik a világ legnagyobb Star Wars rajongói talán. A tengerjáró hajók hozták meg a sikert egyébként Nicknek, hiszen az egyik fedélzeti magazinban kerestek izgalmas témákat a szigetekről, aztán Nickre találtak. A híre gyorsan terjedt, mindenki a Yodás fickót akarta látni, aztán végül létrejött ez a kiállítótér a főutca közepén.

A Yodapasi nagy valószínüséggel magáról mintázta a kis bölcset, legalábbis én véltem felfedezni némi hasonlóságot köztük.

www.thatyodaguy.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: , ,

A YODA-FICKÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: Hajóút a Karib-térségben

Comments are closed.