Az utasbiztosítás a nyár végén is sokat érhet (x)

Szerzô: Balazs - 2011. szeptember 5. hétfő

Az idei nyár szokatlanul változékony időjárása miatt sokan időzítették a nyaralást augusztus végére, szeptember elejére, az utasbiztosításon azonban nem érdemes spórolni még ilyenkor sem. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító Zrt.-hez (EUB) eddig az idei nyáron több mint 2000 kárbejelentés érkezett az  üdülőszezon kezdete óta. A jellemzően betegségi, baleseti károk mintegy 20%-a Görögországban következett be.

Az EUB-hoz beérkezett kárbejelentések alapján a balesetek, megbetegedések nagy része tengerparti üdülések alkalmával történt. A legtöbb Görögországban volt, ezt követi Horvátország, Törökország, Bulgária és Egyiptom. Ezekben az országokban – Horvátország kivételével – az üdülőhelyeken elsősorban magánellátók nyújtanak egészségügyi szolgáltatást, az állami intézmények igen korlátozottan vannak jelen. Mindez természetesen magasabb árakat is jelent, ezért is érdemes mindenképpen biztosítást kötni.

A leggyakoribb megbetegedésnek a gyomorrontás, a bélfertőzés számít, ezt követik a különböző bőrgyulladások, napégések, de jellemzőek még a felsőlégúti megbetegedések és a fülgyulladás, valamint a lázzal járó betegségek is. A tengerparti nyaralások alkalmával a legtöbb embert jellemzően tengeri sün tüske kiszedéssel és medúzacsípéssel kezeltek. A fenti ambuláns ellátások költsége jellemzően 100-400 euró között mozog, kórházi ellátás nélkül. Ritkább, de nagyobb költséggel járó esetek a szívinfarktus, agyvérzés, valamint a műtétet és hazaszállítást igénylő törések.

Megfelelő utasbiztosítás hiányában tehát rémálommá válhat a külföldi nyaralás. Baleset, betegség vagy poggyászkár esetén a felmerülő kiadások akár a több millió forintot is elérhetik, arról nem is beszélve, hogy egy idegen országban ellátáshoz jutni sem könnyű. „Az idei nyár legmagasabb költséggel járó kárai Törökországban történtek. Az egyik esetben egy szívinfarktus kezelésének és a beteg szállításának összköltsége meghaladta az 5,7 millió forintot, de volt olyan lábtörés is, ami közel 7 millió forintba került volna a betegnek, ha nincs biztosítása. Mindkét esetben mentőrepülővel kellett hazaszállítani az ügyfeleket, amelynek költsége önmagában is közel 10.000 euró.” – mondta Lengyel Márk, az EUB általános vezérigazgató-helyettese.

A károk egy része azonban könnyen megelőzhető. Körültekintő étkezéssel csökkenthető a gyomorrontás kockázata, a tengerparton pedig mindig legyen nálunk naptej és lehetőleg strandcipő, utóbbi a tengeri sünök tüskéi ellen is nagyon hasznos.

Ezen kívül rendkívül bosszantó és költséges lehet, ha a személyes holmiijainkban esik kár. Ez ügyben is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani: a csomagokkal megpakolt autót ne hagyjuk őrizetlenül, a repülőgépre feladott poggyászba ne tegyünk értékesebb dolgokat, a szállodai szobákban pedig győződjünk meg arról, hogy jól zárhatóak az ajtók és az ablakok, ha tehetjük, akkor pedig helyezzük el értékeinket a szobában, vagy a recepciónál található széfben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék: ,

Az utasbiztosítás a nyár végén is sokat érhet (x) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva | Kategória: Nincs kategorizálva

Comments are closed.